“Kosova iu mor Serbisë”, deputetja kroate reagon ndaj deklaratave të presidentit Millanoviç: Ishte pjesë e Jugosllavisë si gjithë ju të tjerët

Deklarata e presidentit kroat Zoran Millanoviç, i cili deklaroi se Kosova i është marrë Serbisë, ka nxitur reagime të shumta.

Mes tyre ka qenë edhe ajo e deputetes shqiptare në Parlamentin e Kroacisë, Ermina Lekaj Prljaskaj, e cila në një postim në Facebook ka deklaruar se procesi i pavarësisë së Kosovës ka qenë i njëjtë me atë të Kroacisë.

Reagimi i plotë:

Si deputete, ndër të tjera dhe përfaqësuese e pakicës shqiptare në Parlamentin kroat, kam nevojë t’i referohem kësaj deklarate dhe të paraqes disa fakte historike.

Republika e Kosovës u krijua në procesin e shpërbërjes së RSFJ-së, e njëjtë me Republikën e Kroacisë. Është e rëndësishme të theksohet se sipas Kushtetutës së RSFJ-së, Krahina Socialiste Autonome e Kosovës ishte jo vetëm krahinë në kuadër të RV të Serbisë, por edhe element konstituiv i federatës. Edhe përfaqësuesi i Kosovës, Sinan Hasani, ka mbajtur detyrën nominale të kreut të shtetit për një vit, si kryetar i Presidencës.

Kompetencat e përcaktuara me kushtetutë, të cilat në shumë elementë ishin afër një lloj shtetësie të kufizuar, iu hoqën me dhunë Kosovës, në mënyrë që Kosova autonome të degradohej në një njësi administrative në të cilën do të kishte regjim policor dhe persekutim masiv të shumicës shqiptare.

E gjithë kjo, për shkak të rrezikut të një fatkeqësie të afërt dhe shkeljes së dispozitave të së drejtës ndërkombëtare humanitare, çoi në një ndërhyrje humanitare, e njohur në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe pikërisht në zonën e Evropës Juglindore.

Prandaj, kontestimi i shtetësisë së Kosovës do të ishte sikur sot po e kontestojmë shtetësinë e Greqisë moderne (e cila u themelua në vitin 1830) ose të Bullgarisë (format e para të shtetësisë moderne të së cilës u njohën më 1878).

Ashtu siç Kushtetuta e RSFJ-së e vitit 1974 dhe aktet e tjera juridike dhe vendimmarrja demokratike e qytetarëve ishin bazë juridike dhe faktike për pavarësinë e Republikës së Kroacisë, i njëjti model u zbatua edhe në rastin e pavarësisë së Republikës të Kosovës.

Republika e Kroacisë ishte ndër të parat që njohu pavarësinë e Republikës së Kosovës dhe vendosi marrëdhënie diplomatike dhe politike të bazuara në partneritet, bashkëpunim dhe nxitje të vlerave evropiane.

Gjithashtu, Republika e Kroacisë mbështet fuqishëm përpjekjet e Republikës së Kosovës për anëtarësimin e saj në integrimet euroatlantike dhe forcimin e pozitës së saj në Evropën Juglindore.

Në dritën e gjithë këtyre marrëdhënieve, dëshiroj të theksoj forumin e parë ekonomik Kroaci – Kosovë, i cili u mbajt javën e kaluar në Prishtinë nën patronatin e kryeministrit të Republikës së Kroacisë dhe atij të Republikës së Kosovës.

Zbatimi i suksesshëm i tij tregon drejtimin në të cilin Kosova dëshiron të shkojë drejt familjes së shteteve evropiane me mbështetjen e Republikës së Kroacisë dhe vendeve të tjera mike.

“Dy vendet tona janë të lidhura historikisht dhe politikisht. Ka ardhur koha që të lidhemi edhe ekonomikisht”, tha kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, gjatë hapjes ceremoniale të Forumit.

Ky mesazh është pikërisht ai që dua të jetë një udhërrëfyes për të ardhmen tonë të përbashkët.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit “Balkanweb” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *